در طراحی و تولید جعبه و کارتن دارو چه نکاتی را باید در نظر گرفت؟

برای نگهداری ، محافظت و عرضه ی دارو استفاده از یک بسته بندی مناسب مورد نیاز است.
داروها عمدتا با استفاده از جعبه های مقوایی بسته بندی می گردند و یک بروشور که در آن راهنمای استفاده و سایر اطلاعات دارو درج شده در داخل جعبه قرار داده می شود.
پس از آن جعبه های دارو به تعداد مناسب در داخل یک کارتن بزرگتر که اصطلاحا آن را کارتن مادر می گویند قرار داده می شود.

ضرورت استفاده از جعبه های دارویی
جهت محافظت از انواع دارو نظیر قرص ، شربت ، سرنگ و سایر داروها آنها را در جعبه های کوچک مقوایی قرار می دهند. این امر علاوه بر محافظت باعث چیدمان بهتر و راحت تر در قفسه های داروخانه ها می گردد و همچنین جابه جایی داروها و در نهایت عرضه ی دارو به مشتریان را سهولت می بخشد.
در نهایت با درج اطلاعات دارویی نظیر نام دارو ، تاریخ انقضا ، تعداد موجود در بسته ، عوارض دارویی ، موارد منع مصرف و … بر روی جعبه های دارویی اطلاعات مورد نیاز مصرف کننده در معرض دید وی قرار می گیرد و فرآیند انتخاب را تسهیل می نماید. همچنین امروزه با افزایش شرکت های تولید کننده دارو و رقابت شدید در این بازار استفاده از تکنیک های خلاقانه در بسته بندی جعبه دارو می تواند موجب تمایز در بازار گردد.
یکی از وظایف اصلی که جعبه های دارویی ایفا می کنند جلوگیری از تراوش دارو به بیرون می باشد.

انواع جعبه های دارویی

□ جعبه دارویی ایندربورد
جعبه های دارویی عمدتا از مقوای ایندربورد ساخته می شوند که علاوه بر مقاومت بالا قابلیت چاپ پذیری خوبی هم دارند. این مقواها در گرماژهای مختلف تولید می گردند و به دلیل دارا بودن استانداردهای بهداشتی با نام مقوای بهداشتی نیز شناخته می شوند به همین علت است که در صنعت دارو سازی از این نوع مقواها استفاده می گردد.
□ جعبه دارویی پشت طوسی
در برخی موارد که وزن داروی داخل بسته کمی سنگین بوده و دارو از یک لفاف برخوردار می باشد و در تماس مستقیم با جعبه نیست از مقوای پشت طوسی در ساخت جعبه دارو استفاده می گردد.
مقواهای پشت طوسی در گرماژهای مختلف تولید می گردد.
□جعبه دارویی لمینیتی
شرکت های دارویی از جعبه های لمینیتی نیز جهت بسته بندی دارو استفاده می کنند.
جعبه های لمینیتی از یک لایه مقوای لمینیت شده بر روی ورق سینگل ساخته شده اند. این جعبه های دارای استحکام بالاتری نسبت به جعبه های مقوای ایندربورد و مقوای پشت طوسی هستند. جهت بسته بندی دارو های حساس داخل جعبه نیز از یک لایه پلی اتیلن استفاده می شود که از دارو در برابر رطوبت ، نور و گرد و خاک محافظت می نماید.

کارتن های دارویی
پس از بسته بندی دارو در جعبه های مقوایی که به انواع اشاره گردید ، جعبه ها درون یک کارتن مادر قرار میگیرد.
کارتن های دارو با توجه به وزن جعبه های دارویی درون آنها به صورت ۳ لایه و ۵ لایه تولید می گردند.
جنس کاغذ رویه عموما از کاغذ سفید می باشد و در بعضی موارد از کاغذ کرافت قهوه ای نیز در رویه کارتن دارو استفاده می گردد.
چاپ جعبه های دارو نیز به دو صورت فلکسو و لمینیت انجام می گردد.
درج علایم اختصاری بسته بندی ، نام و مشخصات دارو ، نام شرکت تولید کننده ، شرایط نگهداری در چاپ کارتن دارو اهمیت ویژه ای دارند.

شرکت کارنوپک با سالها تجربه همکاری با شرکت های داروسازی آمادگی طراحی و تولید انواع جعبه و کارتن دارویی و دریافت سفارشات را دارد.